Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ;




Όλοι μας αλλά και όσοι δεν το λέμε φανερά, κρύβουμε μια άφατη βαθειά αγάπη γι’ αυτή την Εθνική ομάδα μπάσκετ, που συνεχίζει ακάθεκτη την νικηφόρα πορεία της στο παγκόσμιο κύπελλο καλαθοσφαίρισης στην Ισπανία.
Όχι τόσο πολύ για τις συνεχείς περιφανείς νίκες στα προκριματικά του ομίλου της (νίκησε και στα πέντε παιχνίδια!) όσο για το γεγονός ότι αυτή η Ελληνική ομάδα στέλνει μηνύματα σε όλους τους Έλληνες απανταχού της γης πως θα ‘πρεπε να ήμασταν και πως μα κατάντησαν οι πολιτικάντηδες κακής κοπής εν’ ονόματι της ψευτοδημοκρατίας τους!

Αυτή η ομάδα λοιπόν με το Όμικρον κεφαλαίο δεν έχει μόνο λαμπερή αγωνιστική ψυχή. Έχει φιλοσοφία και στάση ζωής!
Κεντρίζει το υποσυνείδητο του κάθε Έλληνα όταν την βλέπει να διδάσκει συλλογικότητα, αφού όλοι είναι για έναν και ένας για όλους. Δεν υπάρχουν στάρς στο φως των οποίων οι υπόλοιποι χάνονται…. Δεν υπάρχουν «βεντέτες» με υπεραναπτυγμένο εγώ, όπου οι υπόλοιποι θα «τρέμουν» αν κάτι δεν τους πήγαινε καλά…..
Υπάρχουν ισότιμοι κρίκοι μιας καλοδουλεμένης συλλογικής προσπάθειας χωρίς εγωπάθεια, αλλά αντίθετα με μετριοπάθεια και σύνεση….. Ακόμη κι όταν καλούνται διάφοροι παίκτες σε δημοσιογραφικές συνεντεύξεις μετά το τέλος του αγώνα προφανώς γιατί ήταν κάθε φορά οι καλύτεροι, εκείνοι με ταπεινότητα και με ειλικρινή όσο και συνειδητοποιημένη ταπεινοφροσύνη, δείχνουν το σύνολο εξάροντας την συμμετοχή όλων των συμπαικτών τους, δίχως να τους ενδιαφέρει το εγώ!

Έτσι θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα με τις αστείρευτες πνευματικές αλλά και υλικές της δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα.  Αλλά δυστυχώς δεν είναι! Το γιατί είναι εύκολο να απαντηθεί. Μα γιατί η κίβδηλη φιλοσοφία της ψευτοδημοκρατίας προτάσσει το «εγώ» αντί του «όλοι εμείς».

«Η ευχή μου ενώνεται 
με των 10.000.000 Ελλήνων»
Γιατί έμαθε τον πολίτη «ας βολευτεί εκείνος, ας πετύχει εκείνος και άσε όλους τους άλλους να χαθούν» Γιατί τον έμαθε να είναι «μέτριος» να μην θέλει τα ανώτερα, να κοιτά να βολευτεί και να «οικονομήσει» ! Γιατί τον έκανε να φύγει μακριά από τα ιδανικά και αξίες που χαλυβδώνουν ψυχή και σώμα και που στο τέλος παρά τις όποιες αντιξοότητες σε κάνουν να νικάς…….
Γιατί η ψευτοδημοκρατία αυτή με την θολή υποκουλτούρα της, εγκατέστησε την ταλαίπωρη νεολαία  σε ένα καναπέ , εμπρός σε μια οθόνη με πολύ face book, twitter και περισσή αποβλάκωση.
Μα προπάντων γιατί αυτή η θολή «αστική» ψευτοδημοκρατία δυστυχώς έκανε τον Έλληνα σιγά- σιγά άφιλο, αδιάφορο για τον πλησίον του ακόμη και γι’ αυτή την ίδια του την οικογένεια! Τον έκανε να αισθάνεται βάρος όταν πρέπει να προστρέξει σε βοήθεια όχι του οποιουδήποτε Έλληνα αλλά και αυτού του ίδιου του συγγενή του….!
Κι όλα αυτά δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη. Κρατούν χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση με την εγκαθίδρυση της «αμαρτωλής» δίχως αμφιβολία δημοκρατίας μας. Μιας Δημοκρατίας, όπου είναι αδιαμφισβήτητο πως οι ολίγοι έχουν στήσει «φαγοπότι» σε βάρος των πολλών εκτοξεύοντας προς παρηγορίαν τους άπειρα φληναφήματα και ψεύδη! (βλ πολλαπλές λίστες λαγκάρντ- χαμένα στικάκια- παιγμένα δομημένα ομόλογα στο χρηματιστήριο κλπ)
Αυτή η Εθνική ομάδα μπάσκετ όμως εκτός από την συλλογικότητα μας διδάσκει εμάς τους Νέο- Έλληνες και κάτι άλλο. Πώς να παραμένουμε νηφάλιοι και χαλύβδινοι όταν ο αντίπαλος χτυπά, όταν μας έχει στριμώξει στην γωνία ο εχθρός ή οι περιστάσεις….
Μας διδάσκει λοιπόν ψυχραιμία και επιμονή στις δυσκολίες που δεν προκύπτουν μόνο στο μπάσκετ αλλά σε όλη τη ζωή μας, μας διδάσκει ότι τίποτε δεν χάνεται , όταν παλεύει κανείς μέχρι το τέλος με πίστη για ιδανικά και αξίες της φυλής μας…..
Διδάσκει ακόμη πως θα έπρεπε να είναι στο σύνολό της η νεολαία μας, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι του έθνους μας αλλά δυστυχώς δεν είναι… Και φυσικά δεν φταίει η Νεολαία μας γι’ αυτό. Ας ψάξουν την απάντηση στην Ρεπούση- στον Μπουτάρη – στην Δραγώνα και σε όλο αυτό το συνοθύλευμα αναξίων βολεμένων πολιτικάντηδων με τα γύρω από αυτούς διαπλεκόμενα συμφέροντα (εργολαβικά- δημοσιογραφικά και πολλά άλλα…..)
Δυστυχώς ακόμη και τώρα τα πράσινα και μπλε ανθρωπάκια αντί να μας αδειάσουν την γωνιά, εκτοξεύουν εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες…..
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για ακόμη έναν που άφησα στο τέλος, αγαπάμε και έχουμε μέσα στην καρδιά μας την επίσημη αγαπημένη μας, αυτή ειδικά την εθνική ομάδα μπάσκετ!
Γιατί αυτή η ομάδα δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει, εμάς όλους τους Έλληνες! Αυτό που πετυχαίνουν όλα τα μικρόψυχα αξιοθρήνητα κόμματα του (αντι)-συνταγματικού τόξου, να μας χωρίζουν σε πράσινους και βένετους όπως στις ιπποδρομίες του Βυζαντίου και να κατορθώνουν έτσι τους κατ’ αποτέλεσμα αντεθνικούς σκοπούς τους, του «Διαίρει και βασίλευε» ,το ανατρέπει στην ψυχή μας, η νοοτροπία και η στάση της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ.
Όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες πετυχαίνουμε πολλά!. Το δείχνει σαφέστατα το ιστορικό παρελθόν μας! Στο χέρι μας είναι να μιμηθούμε την Εθνική ομάδα με την στάση ζωής και την φιλοσοφία που εκπέμπει σε κάθε νικηφόρο μέχρι τώρα (και ευχόμεθα ολόψυχα και για την συνέχεια) αγώνα της!
Τα μηνύματα που στέλνει η Εθνική μας ομάδα παίζοντας στα μακρινά γήπεδα της Ισπανίας είναι ακόμη πιο πολύτιμα από ποτέ γιατί αποτελούν τον φάρο για να βγούμε από τον δύσκολο δρόμο της κρίσης που είναι ας μη γελιόμαστε, πρωτίστως ηθική…. Μόνο μέσα από ένα ενωμένο και κρατερό έθνος έρχεται η επιτυχία!

Να λοιπόν γιατί Σ’ αγαπήσαμε βαθειά  και ανυπόκριτα Εθνική μας Ομάδα……..


        Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο και κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Ποινικού Δικαίου στο Δ.Π.Θ. 

                                                                                                                              Ορφέας* 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.