Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ομιλία της Μονής Εσφιγμένου, στην Κομοτηνή!!!

Η μονή Εσφιγμένου βρίσκεται στη 18η θέση της ιεραρχίας των αγιορείτικων Μονών.
 Μετά τη συνάντηση του πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα στην Ιερουσαλήμ το 1965 και αφού τέλεσε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας από κοινού, οι μοναχοί της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη και το 1972 αποχώρησαν από την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνικής πολιτείας και διέκοψαν την επικοινωνία με τις υπόλοιπες αγιορείτικες μονές και τις ορθόδοξες εκκλησίες, αποδεχόμενοι ως κεφαλή τον παλαιοημερολογίτη αρχιεπίσκοπο Αυξέντιο. Οι διαμένοντες στη μονή θεωρούνται σχισματικοί από το Πατριαρχείο, ενώ έχουν καταδικαστεί για κατάληψη της μονής. Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ' αυτό, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, και εγκαταβιεί προσωρινά στις Καρυές.


 Η χαρακτηρισμένη ως σχισματική και παράνομη αδελφότητα, η οποία διοικεί τη Μονή, αποτελείται από 107 μοναχούς. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής από το 1999 είναι ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Παπαλαμπρακόπουλος. Η νόμιμη Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 10 άτομα (νέα και νόμιμη αδελφότητα). Ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κατσουλιέρης.
 Την προηγούμενη Κυριακή, 1 Ιουνίου, στην αίθουσα Ποσειδώνιο, στην Κομοτηνή, έλαβε χώρα διάλεξη, με κύριο ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο ο οποίος με καυστικό λόγο στηλίτευσε την επικαιρότητα καθώς επίσης αναφέρθηκε στα γνωρίσματα της Μονής. Μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, τον συνεχή πόλεμο με αγωγές, επιθέσεις καθώς επίσης και στην διακοπή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης της Μονής. Όλα αυτά επειδή τάσσονται ενάντια την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, καθότι δηλώνουν αρνητές της Πανθρησκείας και του ολοκληρωτισμού της πίστης, εμμένοντας σε καθαρά Ελληνορθόδοξη βάση. Έτσι λοιπόν δεν μνημονεύουν τον Πατριάρχη ως οικουμενικό πρόσωπο και ο λόγος έχει να κάνει με αυτό που αναφέραμε αρχικά και το γεγονός που έγινε το 1965. Έκτοτε βρίσκονται στη μήνη της Αρχιεπισκοπής και του Πατριαρχείου ενώ οι Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα απαγορεύουν στους πιστούς να τους ακούσουν.
 Μάλιστα αναφέρθηκε και στο γεγονός πως μερικές ημέρες πριν την ομιλία στο νομό μας, ο Μητροπολίτης ‘Γκιουμουλτζίνας’ (κατά δήλωση του) κύριος Παντελής, απαγόρευσε με ανακοίνωση στους πιστούς να παραστούν στην ομιλία. Είχε να φοβηθεί κάτι;; Ορθόδοξοι Έλληνες θα μιλούσαν…


Βέβαια όπως ο αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, είναι πολλά περισσότερα αυτά που συμβαίνουν από αυτά που γνωρίζουμε και γίνονται πολλά παιχνίδια τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, καμία δήλωση από τον Μητροπολίτη για το ανησυχητικό αποτέλεσμα του Τουρκικού κόμματος στη Θράκη, στις τελευταίες εκλογές, και τα σχέδια που απεργάζεται ενάντια στη Θράκη. Καμία κραυγή ανησυχίας από το δημόσιο βήμα που του δίδεται, απεναντίας εξυπηρετεί σκοπούς, ανταλλάσσοντας το Κοράνι με τον θρησκευτικό ηγέτη των Μουσουλμάνων στην Κομοτηνή. Και αν αυτό έχει να κάνει καθαρά με το εθιμοτυπικό των τοπικών θρησκευτικών ηγετών υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Έχουμε αναφορές από μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πως εδώ και μήνες έχουν ζητήσει ακρόαση μαζί του και ούτε καν μπήκε στον κόπο να τους απαντήσει, έστω αρνητικά… Προς τι αυτή η σιωπή;;; Μήπως υπάρχει κάτι βαθύτερο που να τον εμποδίζει να το πράξει, γιατί στο κάτω κάτω μιλάμε για Έλληνες Ροδοπίτες Ορθόδοξους που ενδεχομένως να μοιραστούν τις ανησυχίες του για τα τεκταινόμενα στη Θράκη… Ας κρίνει ο λαός τους ηγέτες που καλούνται να τον υπερασπιστούν και να τον καθοδηγήσουν…


 Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Αρχιμανδρίτης, ζήτησε όλοι οι παρεβρισκόμενοι να ψάλλουν από κοινού τον Ακάθιστο Ύμνο και εν συνεχεία τον Εθνικό Ύμνο, δίνοντας μεγαλοπρεπή και Εθνικό τόνο στην εκδήλωση.

                                              Σε θέση μάχης
                                                                Άντερς Σβένσον

1 σχόλιο:

  1. Στους μουφτήδες ξέρει να δωρίζει "ιερά βιβλία",αλλά και τους Έλληνες ξέρει να τους χωρίζει σε "καλούς" και "κακούς".Μιά χαρά το πάει ως θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής,που κατά τα άλλα δεν διαχωρίζει κανέναν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.