Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα 'χρυσά' φαντάσματα του τόπου μας

 Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία στον τόπο μας, όσο αφορά το θέμα της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες.
 Όλα ξεκίνησαν, απο τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου Καναδική εταιρεία ήθελε να προωθήσει των εξόρυξη χρυσού με τη χρήση Κυανίου. Αντίστοιχα, η ίδια φημολογία αναπτύχθηκε και στην Θράκη, για τις αντίστοιχες επενδύσεις που θέλουν να κάνουν εγχώριοι και ξένοι παράγοντες. Φυσικά και πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας επένδυση, που όμως λόγω της χρήσης Κυανίου, μπαίνουμε σε έντονους προβληματισμούς αλλά γινόμαστε και θύματα λαοπλάνων, ψηφοθηρευτών, τοπικών παπαγάλων και κάθε λογής εγκάθετων τύπων που εκτός του να λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλα, τρομοκρατούν και τον κόσμο.
 Ας ξεκινήσουμε απο μια βάση. Είναι δυνατόν να είσαι οικολόγος και να τρώς κρέας;;; Είναι δυνατόν να αυτοαποκαλείσαι οικολόγος και να τρώς ψάρι;;; Προφανώς και όχι... Απο την άλλη πλευρά, όλοι αυτοί που, καλώς, φωνάζουν για τα μεταλλεία, και πονάνε τον τόπο μας, δεν θα έπρεπει ήδη με δράσεις να μιλήσουν και για άλλα θέματα όπως τη ρύπανση απο αγροτικά φάρμακα και λιπάσματα;;; Αλλα θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με χιλιάδες αγρότες στη Ροδόπη, οπότε το άφησαν στην άκρη και έπιασαν το πιο εμπορικό θέμα του χρυσού.
 Σαν Ροδοπάκια, δεν θα πούμε αν είμαστε υπέρ η κατά της επένδυσης, αλλά μόνο θα το βάλουμε σε κάποιες βάσεις, που θεωρούμε ισχυρές και λογικές. Κατ'αρχήν, εγώ σαν Ροδοπάκι, τάσσομαι καθέτως ενάντια στην επένδυση με το Κυάνιο. Απο εκεί και πέρα όμως, ας μην απαλλοτριώνουμε τα πάντα. Έτσι λοιπόν κινούμαστε σε 4 βασικές αρχές - προυποθέσεις, ώστε να γίνουν αυτές οι επενδύσεις εν Ελλάδι:
  1. Βασική προυπόθεση είναι, η εταιρεία που θα αναλάβει την εξόρυξη, να είναι υπόχρεη και να αποκαθιστά το φυσικό περιβάλλον, στο μέτρο του δυνατού, με μπάζωμα των σκαμάτων και την αναδάσωση τους εδάφους στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί και εγκριθεί προς έρευνα.
  2. Καμία χρήση χημικού στοιχείου, και επι της ουσίας να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο. Δηλαδή, κυριολεκτικά με αξίνα και φτυάρι και κόσκινο, όσο χρονοβόρο, γραφικό και αν ακούγεται αυτό, είναι μια αδιαπραγμάτευτη και βασική αρχή μας ώστε να μην επιβαρυνθεί το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας.
  3. Τα ανταποδοτικά οφέλη, να είναι υψηλά και για το κράτος αλλά και για την τοπική κοινωνία. Που σημαίνει, όχι κλεισμένες συμφωνίες με την τιμή του χρύσου όπως ήταν σε κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά ανοιχτή και θα ακολουθεί αναλογικά την τιμή που θα έχει στην συγκεκριμένη περίοδο και όπως θα έχει συμφωνηθεί το ποσοστό που θα καρπώνεται το Ελληνικό κράτος.
  4. Εργαζόμενοι ΜΟΝΟ απο την περιοχή. Αφ'ενός μείωση της ανεργίας, περισσότερο χρήμα στην τοπική αγορά αλλά και αφ'ετέρου, ο κάθε εργαζόμενος, γίνεται εγγυητής και επιτηρητής της ομαλής λειτουργίας των συμφωνηθέντων. Λόγω της εντοπιότητας, θα φροντίζει τον τόπο και θα γίνεται άμεσος ελεγκτής αν εκτελείται ορθώς η αποκατάσταση των περιοχών που έχουν γίνει εξορύξεις, καθώς επίσης αν αυτό συνέβη με τον τρόπο που είπαμε αρχικά.
Αυτή είναι η άποψη μας σε γενικές γραμμές ώστε να μην είμαστε μηδενιστές και απόλυτοι σε κάποια γεγονότα. Αφήστε τα παπαγαλάκια να κάνουν τη δουλειά τους, απλά συνυπολογείστε και άλλες παραμέτρους και κίνητρα. Οι κακεντρεχείς ας μη βιαστούν να μας πούνε πληρωμένους και τσιράκια των εταιρειών. Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα, με απλή γραφή και συγκεκριμένες θέσεις. Θέλουμε πρόοδο στην πατρίδα μας, θέλουμε δουλειές, θέλουμε ανάπτυξη ΑΛΛΑ είναι αδιαπραγμάτευτο το μέλλον μας και το περιβάλλον μας.


                                                                                                            Σε θέση μάχης
                                                                                                                Άντερς Σβένσον

7 σχόλια:

  1. Η επιχειρηματολογία σου είναι σαθρή και δεν αξίζει ούτε σχολιασμό! Μαθητής δημοτικού θα σκεφτόταν καλύτερα και θα έγραφε δυο σοβαρά επιχειρήματα. Άκου αξίνα και φτυάρι! Αμερική του 1850! Έτσι ακριβώς δουλεύουν οι σημερινές μεταλλευτικές εταιρείες! Και ποιος σου είπε ότι οι οικολόγοι (πρέπει να) είναι vegeterian και να απέχουν από ψάρι και κρέας;
    Οι εργαζόμενοι θα ελέγχουν την εταιρεία για τα συμφωνηθέντα; Έλεος! Έτσι κάνεις εσύ , ελέγχεις το αφεντικό σου και εκείνος το δέχεται!
    Κράτα τα ευχολόγια για τα Χριστούγεννα ή μάλλον να τα απευθύνεις στην εταιρεία χρυσού την οποία (έμμεσα πλην σαφώς) υπερασπίζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι χαμένος στην μετάφραση...Αν αυτό κατάλαβες,εντάξει.Ψήφους θές να πάρεις.Κάτσε και ψάξε τις αντίστοιχες επενδύσεις σε Σουηδία και έλα να μου πείς μετά αν είναι σαθρά.Βέβαια για να γίνει αυτό και να παίξεις με τους δικούς σου όρους,πρέπει να έχεις Κυβέρνηση με πυγμή...Ατυχές το παράδειγμα με το αφεντικό ανώνυμε,ξέρεις γιατί;;;Γιατί το αφεντικό μου έχει το μαχαίρι και το καρπούζι,δικό του χώρο,δικό του κεφάλαιο...Εδώ μιλάμε για Ελληνική γή,δική μας ιδιοκτησία που την ενοικιάζουμε αν θέλουμε και όπου θέλουμε.Ξέρεις τι σημαίνει αυτό αστοιχείωτε τύπε;;;Ότι βάζουμε τους όρους μας και αν τους δέχονται,αλλιώς δεν αφήνουμε κανέναν να μας δηλητηριάσει με Κυάνιο η με οτιδήποτε άλλο χημικό επιταχύνει την εξόρυξη...

      Διαγραφή
    2. Το κόλπο το βρήκαμε. Παντού κρύβονται πολιτικοί και πολιτικάντηδες που όλα τα κάνουν για τις ψήφους. Πάντως δεν ανήκω σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες και κυρίως δεν είμαι στο μισθολόγιο της χρυσοεταιρείας, όπως κάποιοι υπέρμαχοι της δήθεν επένδυσης.Η εταιρεία με τη συμβαση παραχώρησης αποκτά γη (χώρο) και σίγουρα (ουδείς αντιλέγει) έχει κεφάλαια.Ας είναι καλά τα κέρδη από τις προηγούμενες ¨επενδύσεις¨τις οποίες θυμούνται καλά οι κάτοικοι των περιοχών από όπου πέρασε! Εσύ όμως τι περιμένεις; Άρον τη τσάπα σου και το κόσκινο και βουρ στο χρυσό! Γίνε ο πιονέρος του χρυσού, εκατομμυριούχος, με μόνο κεφάλαιο τον κασμά και το κόσκινο. Άντε και κανένα γκατζόλι για να μη νιώθεις τη μοναξιά του βουνού! Άλλωστε τι μας χρειάζεται η χρυσοεταιρεία; Αφού τα πράγματα είναι τόσο απλά και ο χρυσός απλωμένος λαμποκοπά, ας αμολυθούμε όλοι στο βουνό να πλουτίσουμε. Τα πατριωτικά κηρύγματα άστα για την Εθνική εορτή που πλησιάζει και πηγαίνουν πακέτο με τα ευχολόγια των Χριστουγέννων.Τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τους επιστρέφω στα μούτρα σου.Τελικά όταν κάποιος στερείται βάσιμων επιχειρημάτων προτιμά να βρίζει.

      ΥΓ Γιατί απαντάς ως ανώνυμος αφού είναι ξεκάθαρο από την ποιότητα του γραπτού λόγου ότι είναι δική σου απάντηση;

      Διαγραφή
    3. http://olympia.gr/2013/10/11/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%bf%ce%ae-%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82/#more-346217

      Διαγραφή
    4. http://en-olympo.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5091.html
      Η " ανάπτυξη" που κάποιοι οραματίζονται......

      Διαγραφή
  2. ελα τωρα, ετσι κι αλλιως πεντε ανθρωποι σε διαβαζουν, πες μας ποσα πηρες για να γραψεις αυτο το πραμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/2013/10/skouries_16.html#more

    Βαριά λόγια ... Τι απαντάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.